Organizacija pogreba +385 (0)21 389 600 , Dežurna pogrebna služba +385 (0)21 316 750

Odgovori na neka od najčešće postavljenih pitanja:

KADA SE SMATRA DA JE GROB / GROBNICA NAPUŠTENA?

Grobno mjesto za koje grobna naknada nije plaćena deset godina, smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka petnaest godina od posljednjeg ukopa u grob, odnosno nakon proteka trideset godina od ukopa u grobnicu. Činjenica da je grob uređivan, održavan i/ili posjećen ne utječe na prestanak prava korištenja.

ZA ŠTO SE PLAĆA GODIŠNJA GROBNA NAKNADA?

Godišnja grobna naknada se plaća za održavanje zajedničkih dijelova groblja, kao što je hortikulturno uređenje, održavanje groblja, odvoz smeća, održavanje cesta i staza, održavanje vodovodne i kanalizacijske mreže, održavanje objekata na groblju.

KAKO SE PRENOSI PRAVO KORIŠTENJA GROBNOG MJESTA NAKON SMRTI KORISNIKA?

Pravo korištenja se nasljeđuje u ostavinskom postupku iza osobe koja je u grobnoj evidenciji upisana kao korisnik grobnog mjesta. Ukoliko je ostavinski postupak proveden, a naknadno se utvrdi da je ostavitelj nositelj prava korištenja grobnog mjesta koje u tom postupku nije bilo navedeno, pravo korištenja se rješava provođenjem ostavinskog postupka za naknadno pronađenu imovinu.

TKO JE VLASNIK GROBLJA, A TKO GROBNIH MJESTA?

Vlasnik groblja Lovrinac je Grad Split. Fizičke osobe su korisnici grobnih mjesta i vlasnici su nadgrobnih uređaja (grobnica, spomenika, grobnih ploča). Zemljište koje zauzima grobno mjesto dodijeljeno je korisnicima na korištenje na neodređeno vrijeme. Dakle, korisnici nisu vlasnici zemljišta na kojem se nalazi grobno mjesto nego im je zemljište samo dodijeljeno na korištenje.

TKO ODRŽAVA I UREĐUJE GROBNO MJESTO?

Održavanje i uređivanje grobnih mjesta je pravo i dužnost korisnika. Grobna naknada se plaća za održavanje zajedničkih dijelova groblja.

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Slažem se Saznaj više
Skip to content