Organizacija pogreba +385 (0)21 389 600 , Dežurna pogrebna služba +385 (0)21 316 750

Bijelim kamenom obloženo zdanje mrtvačnice vodoravno položeno na uzvišenju ponad magistrale, s blagim krovištem u koje se uklapa tek asocijativno izdignuti zvonik, nenametljivo je i privlačno arhitektonsko ostvarenje ugodno uklopljeno u krajobraz istočnog ulaza u grad.

Zadovoljavajući svjetske standarde, sastoji se od tri osnovna prostora: pogona mrtvačnice, odarnice te zatvorenoga i otvorenog oproštajnog prostora. U pogonu mrtvačnice obavlja se dostava i prihvat pokojnika kao i smještaj ljesova u hladnu komoru (depozitorij). Mogučnosti pogona mrtvačnice, kapaciteti te razina usluge koje nudi vrlo su visoki i maksimalno dobro iskorišteni, a bit će u potpunosti primjereni potrebama kada se uredi stražnji prilaz i istočni okoliš mrtvačnice, što je u prioritetnom programu Uprave groblja.

Odarnica je glavni prostor mrtvačnice, u koji se smještaju ljesovi na odru do početka pogrebne ceremonije, kada ih se prebacuje u oproštajni prostor, odnosno u središnju dvoranu za ispračaj. U sklopu odarnice, odmah pokraj sporednog ulaza u mrtvačnicu nalazi se prostor predviđen kao salon za obitelj. Odarnica zadovoljava današnje potrebe Splita, ne samo u segmentu sahrana na gradskom groblju, nego i za potrebe ispračaja svih umrlih u gradu koji se pokapaju na drugim grobljima, a po važećem Pravilniku o gradskom groblju službeno moraju biti ispraćeni i uknjiženi na Lovrincu.

Zatvoreni oproštajni prostor nosi dominantnu ulogu u funkciji cjelokupnog objekta mrtvačnice koji sadrži u sebi asocijacije na tradicionalnu grobnu kapelu oblikovanu tipičnim elementima splitskog prostora izrađenima na suvremeni način. Uzor za poligonalni oblik kapele i za krovište arhitekti su našli u hramu cara Dioklecijana, a prostor je zahvalno oblikovan kako bi služio različitim vjerskim obredima unošenjem pokretnih karakterističnih simbola. Odar je smješten u središnjem dijelu Dvorane za ispračaj, ispred velike staklene stjenke s pogledom na Mosor te more i nebo što je u osnovnoj autorskoj ideji trebalo unijeti sliku optimizma ostvarenu “prirodnim vitražem” dalmatinskog krajolika. Otvoreni oproštajni trg nalazi se ispred mrtvačnice u obliku stiliziranog osmerokuta nastao kombinacijom kvadrata. Predviđen je za okupljanje građana prije obreda, kao i prihvat većeg broja ljudi kod ispraćaja. S otvorenog oproštajnog prostora pruža se prekrasan pogled na otok Brač i Brački kanal. Djelomično natkrit, ovaj trg do kojeg nas vodi puteljak obgrljen maćuhicama, oko kojega izrastaju mladi čempresi, nudi monumentalnu sliku suvremenog kamenog zdanja mrtvačnice koje je posljednjih deset godina potpuno promijenilo i oplemenilo izgled splitskoga groblja.

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.
Slažem se Saznaj više
Skip to content